Niets is zo fijn als je hond te zien rennen, ravotten en spelen. Het liefste laat je jouw hond los rondrennen zodat hij zijn energie kwijt kan. Toch gelden er in veel gemeentes een aanlijnplicht. Dit betekent simpelweg dat het verplicht is om je hond aan de lijn uit te laten. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Het aanlijnen van honden wordt niet voor niets verplicht. Dit is om te voorkomen dat je hond de straat op rent, het gaat jagen in bepaalde gebieden, andere mensen ongewild benadert en misschien gevechten aangaat met andere honden.

Los laten lopen
Je kunt de aanlijnplicht opvolgen of je kunt eigenwijs je hond los laten lopen. Bedenk wel dat niet iedereen een hondenliefhebber is en het dus ook niet kan waarderen als een hond al rennend op hun afkomt. Zeker kinderen kunnen het angstaanjagend vinden wanneer een hond hun benadert. Als je toch besluit je hond los te laten lopen in een aanlijngebied, roep dan altijd je hond terug als je een andere hond tegenkomt of andere mensen tegemoet loopt. Sommige honden zijn niet voor niets aangelijnd. Het kan zijn dat die hond agressief kan zijn of dat een teefje loops is.

Losloopgebied
Elke gemeente heeft wel een losloopgebied, daar kun je de hond gewoon laten rennen. Vaak is dit in een bos of een heide. Let wel op dat er in het bos ook aangelijnde stukken kunnen zijn. De borden geven dit aan. Sommige gemeentes hebben een speelweide met omheinde hekken. Hier kun je de hond met een gerust hart loslaten. Hij kan hier met andere honden spelen en je kunt hier je hond trainen om los te lopen zodat je goed voorbereid het bos in gaat. De hond moet natuurlijk wel goed luisteren, alvorens hij los loopt.