Een houding van een hond vertelt je alles. Met geluid en door een bepaalding houding aan te nemen, kan een hond communiceren. De stand van de oren, ogen en de staart zeggen veel over de gemoedstoestand van de hond. Een hond die een ontspannen houding heeft, is neutraal. Hij is niet blij of boos, maar relaxed. Wanneer de staart en de oren van een hond laag staan en zijn lijf ziet er gespannen uit, dan is hij angstig. Hij kan ook de staart tussen zijn poten houden. Door goed te kijken naar je hond, lees je wat hij wilt vertellen.

Spannende situaties
Een kwispelende staart betekent niet altijd dat de hond blij is. Een stijve, gespannen kwispel betekent spanning. Net zoals het aflikken van de eigen bek of neus, de rug- en nekharen omhoog zetten, gapen, trillen of poot heffen. Sommige honden gaan hard janken, blaffen of piepen. Een hond gedraagt zich altijd op een bepaalde manier met een reden. Het is aan een goede leider om het gedrag te herkennen. Honden die spannende situaties willen vermijden, gaan abrupt stilstaan of lopen met een boog om iets heen. Begeleidt de hond, maar beloon hem niet om bang te zijn.

Houdingen
Een hond kan op zijn rug gaan liggen, omdat hij graag op zijn buikje geaaid wilt worden. Het kan ook onderdanig gedrag betekenen. Als je boos wordt en de hond gaat liggen, geeft hij zich als het ware over. Wanneer de hond zijn achterste omhoog richt en zijn poten laag bij de grond blijven, wil hij graag spelen. Een hond die om aandacht vraagt, kan dit doen door met zijn neus tegen je aan te duwen. Sommige honden geven een pootje, omdat ze weten dat dit een positieve reactie oproept. Door te kijken, kun je jouw viervoeter begrijpen.