Hondensporten worden steeds populairder, het is leuk en verstevigt de band met je hond. Er zijn verschillende hondensportverenigingen en hondenscholen waar hondenspelen plaats vinden. Sporten is een goede manier om overgewicht tegen te gaan bij de hond en het is ook nog eens goed voor je eigen conditie. Je hoeft je niet perse aan te sluiten bij een hondensportvereniging. Je kunt zelf met je hond gaan zwemmen. Enkele openluchtzwembaden organiseren speciale dagen, je mag met je hond zwemmen in het openluchtbad. Dit vindt vaak plaats aan het einde van het zwemseizoen. Je kunt ook met een hond fietsen of frisbeeën.

Hondensporten
Behendigheidssport, Agility genoemd, is een bekende sport onder hondenliefhebbers. De hond moet een parcours van twintig hindernissen afleggen. Een spel parcours bestaat alleen maar uit hindernissen. Bij een jumping parcours is springen en snelheid belangrijk. Er worden regelmatig Agility wedstrijden gehouden. Flyball is een hondensport waarbij er twee teams van honden zijn. De hond rent over vier hindernissen naar het Flyball apparaat. Hij moet daar op een pedaal drukken, dan komt er een bal tevoorschijn. Met dat balletje rent hij vervolgens terug over de vier hindernissen. Een hond moet erg gehoorzaam zijn, wil hij dit kunnen.

Hondenshows
Ringtraining, ook wel showtraining genoemd, is bedoelt om je hond voor te bereiden op een hondenshow of hondententoonstelling. Voordat je hond kan deelnemen, moet hij goed kunnen gehoorzamen. Tijdens een hondenshow zal een keurmeester de honden keuren. In Amerika zijn de hondententoonstellingen nogal excentriek te noemen. Honden worden voor een hondenshow geverfd in allerlei kleuren, nagels worden gelakt en de honden worden uitgedost in prachtige outfits. Doggiedance wordt steeds populairder. Trucjes en oefeningen worden op de maat van de muziek uitgevoerd. Doggiedance kun je thuis zelf oefenen met je hond. Trainen met een groep kan bij een hondenvereniging.